Google reviews: 4.9/5
4.9/5

Door heel Nederland & België

24/7 Geopend

Heftruck

Tekort aan heftruck personeel laat bedrijven innoveren in 2022

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer bedrijven investeren in goed werkgeverschap. Ze moeten het doen omdat bijna de helft van de handels- en logistieke bedrijven volgend jaar een tekort aan logistiek personeel zoals heftruckchauffeurs verwacht. Hierdoor worden een goed loon en goede arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker, evenals goede opleidingsmogelijkheden en een goede balans tussen werk en privé.

heftruck

De resultaten komen uit het onderzoek “Trends in Human Resource Management in Handel en Logistiek 2021”, uitgevoerd in opdracht van Evofenedex in samenwerking met uitzendbureau Olympia en investeringsbank ABN AMRO. Hiervoor zijn bijna 250 bedrijven uit Nederland bevraagd over verschillende onderwerpen, waaronder de schaarste op de arbeidsmarkt.

Het bedrijf verwacht personeelstekorten in bijna elke functie, van leidinggevenden tot planners en van teamleiders tot managers. Maar vooral het tekort aan logistiek personeel is schrijnend: 46% van de bedrijven verwacht volgend jaar getroffen te worden. Ten opzichte van vorig jaar neemt het aantal bedrijven met problemen toe door tekorten aan heftruckchauffeurs, reachtruckchauffeurs, orderpickers en orderpackers.

Welke factoren maken een werkgever aantrekkelijk?

Door de krapte doen veel bedrijven hun best om hun aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Een goede werksfeer (48%), een goed imago (38%) en uitzicht op langdurige aanstellingen (36%) blijven belangrijk voor het aantrekken van nieuwe medewerkers. Deze factoren zijn echter niet langer voldoende. Uit onderzoek blijkt dat andere factoren komend jaar steeds belangrijker worden:

  • Goede arbeidsvoorwaarden (van 24% naar 32%)
  • Goede balans tussen werk en privé (van 24% naar 31%)
  • Goed salaris (van 23% naar 29%)
  • Goede opleidingsmogelijkheden (van 24% naar 27%).

Welke maatregelen heeft het bedrijf genomen? Hoe worden bedrijven het komende jaar betere werkgevers? Ten eerste zetten steeds meer bedrijven op papier wat ze doen om hun medewerkers te ontwikkelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze persoonlijke ontwikkelingsplannen voor medewerkers gaan ontwikkelen, trainingen geven en de aansturing van managers verbeteren. Dit jaar zette 52% hun ontwikkelingsbeleid op papier en volgend jaar zal dat naar verwachting 59% zijn. De vraag is of die verwachting werkelijkheid wordt: uit eerder onderzoek is gebleken dat veel plannen door de krappe planning niet uitkomen.

Daarnaast gaan bedrijven meer investeren in duurzame inzetbaarheid om medewerkers langer gezond aan het werk te houden. De belangrijkste maatregelen daarbij zijn het doorvoeren van ergonomische aanpassingen of het verlenen van technische assistentie bij zwaar werk. Zes op de tien bedrijven hebben dat al gedaan. Andere veel toegepaste maatregelen waren opleiding (56%), coaching (49%) en aanpassing aan arbeidsomstandigheden (42%). Het aantal bedrijven dat een duurzaam werkgelegenheidsbeleid voert, steeg van 33% naar 39%.

Neem het werk serieus

De sponsors van het onderzoek pleitten voor meer aandacht voor personeelsbeleid en meer investeringen in aantrekkelijkheid als werkgever vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Zoals eerder vermeld, vonden de ondervraagde bedrijven dat ze dit konden doen door meer aandacht te besteden aan lonen en arbeidsvoorwaarden. Uit het Nationale Forklift Driver Survey 2020 van BLOM Training bleek eerder dat de lonen van heftruckchauffeurs soms sterk variëren. Door een marktconforme beloning aan te bieden, kunnen veel bedrijven hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren.

Maar de vraag is of een goed loon en goede arbeidsomstandigheden de enige oplossing zijn. Uit onderzoek onder medewerkers blijkt dat andere factoren voor hen vaak belangrijker zijn, zoals een goede balans tussen werk en privé en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Daarom moeten bedrijven goed naar hun werknemers luisteren om te begrijpen wat zij belangrijk vinden. Ze moeten zich realiseren dat een logistieke baan – vooral een heftruck of reachtruck – een vak op zich is. Uit de Nationale Forklift Driver Survey 2020 blijkt dat veel bedrijven de carrière van heftruckchauffeurs niet altijd even serieus nemen, wat leidt tot een gebrek aan waardering. Dit schrikt hun personeel snel af.

Laat personeel extra certificaten behalen

Werknemers worden graag gewaardeerd op hun werk, en een manier om waardering te laten blijken is investeren in je personeel. Bijvoorbeeld door ze extra op te leiden. Bekijk ons Cursus aanbod.

Deel dit bericht!